Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Background

UB 40

Written by on

Γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 80, οι UB40 εμφανίστηκαν στη δισκογραφία με ένα concept αρκετά φρέσκο και πρωτότυπο βασισμένο στην κουλτούρα της reggae και της Βρετανικής pop μουσικής. Το όνομα τους το εμπνεύστηκαν από την κάρτα του ταμείου ανεργίας της Μεγάλης Βρετανίας (Unemployment Bureau 40).

Όπως δηλώνει το συγκρότημα, η γνωριμία τους έγινε στο ταμείο ανεργίας, καθώς περίμεναν να τους καταβληθεί το επίδομα ανεργίας, με το οποίο αργότερα κάλυψαν τα πρώτα έξοδα για το συγκρότημα.
Ενώ το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1978 στο Birmingham, έγιναν γνωστοί το 1980, ως το support συγκρότημα στην περιοδεία των Pretenders. Οι UB40 υπήρξαν ανέκαθεν πολιτικοποιημένοι, συνδυάζοντας τη χορευτική μουσική με την κουλτούρα των γκέτο και τις απόψεις μεγάλων πολιτικών μορφών όπως ο Martin Luther King για παράδειγμα.

Το 1980 λοιπόν, παράλληλα με την περιοδεία των Pretenders κυκλοφορεί το πρώτο τους single και πριν τελειώσει ο χρόνος ηχογραφούν full album. Το single λεγόταν ‘King’ και ήταν μια σύνθεση με dub και reggae στοιχεία αφιερωμένη στον άνθρωπο θρύλο για το κίνημα των απανταχού καταπιεσμένων, τον Martin Luther King. Tο εξώφυλλο του album παρουσίαζε τη φόρμα που συμπλήρωνε ένας άνεργος για να καταχωρηθεί στο ταμείο ανεργίας, και πάνω του τη σφραγίδα που έβαζε το ταμείο με την ένδειξη «Signing Off», που σήμαινε ότι η ταλαιπωρία του άνεργου έλαβε τέλος.

 

Λίγους μήνες αργότερα οι UB40 ιδρύουν δική τους δισκογραφική εταιρεία και κυκλοφορούν το δεύτερο τους  άλμπουμ που έχει τίτλο : «Present Arms», το ίδιο άλμπουμ θα κυκλοφορήσει βέβαια λίγους μήνες αργότερα σε Dub version, από την ίδια εταιρεία. Το 1982 το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα ακόμα full album με τίτλο «UB44», αλλά η έκπληξη ήρθε ένα χρόνο μετά, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Labour Of Love» και μέσα από το οποίο ξεχώρισε αμέσως το πασίγνωστο : ‘Red Red Wine’ που ήταν διασκευή του Neil Diamond. Το τραγούδι έγινε αμέσως παγκόσμια επιτυχία και οι UB40 καθιερώθηκαν ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της δεκαετίας.

Το 1985 συνεργάστηκαν με την τραγουδίστρια των Pretenders, Chrissie Hynde, για το ντουέτο μιας ακόμα μεγάλης επιτυχίας. Το : «I Got You Babe» αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή από όλα τα ραδιόφωνα και clubs της εποχής, ενώ το πείραμα επαναλήφθηκε τρία χρόνια αργότερα για την ερμηνεία του τραγουδιού «Breakfast In Bed».

Το 1989 οι UB40 κυκλοφόρησαν το δεύτερο μέρος του άλμπουμ που έμελλε να γίνει τριλογία. Το ονόμασαν «Labour Of Love ΙΙ», και μέσα από αυτό ξεχώρισαν μερικά ακόμα τραγούδια, όπως τα : «Kingston Town», «Homely Girl» και «The Way You Do The Things You Do».

Στην επόμενη δεκαετία το συγκρότημα κυκλοφόρησε μερικά ακόμα άλμπουμ όπως τα : «Promises & Lies», «Guns In The Ghetto», «UB40 Present The Dancehall Album» και βέβαια αυτό που αποτέλεσε το τρίτο μέρος της τριλογίας «Labour Of Love ΙΙΙ». Το 2000 κυκλοφόρησε ένα ακόμα άλμπουμ, για την ακρίβεια μια συλλογή Best of με τα καλύτερα τραγούδια τους και τις μεγαλύτερες επιτυχίες από την αρχή της καριέρας τους μέχρι τότε. Το 2007 κυκλοφόρησε το τραγούδι “Stars Are Blind” από τη γνωστή κληρονόμο της μεγάλης ξενοδοχειακής εταιρείας Paris Hilton, και ξεκίνησε μια δικαστική αγωγή εναντίων της από τους UB40 λόγω ομοιότητας με το “Kingston Town”. Το ίδιο το συγκρότημα βέβαια δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι υπήρξε ο αυτουργός της δίωξης.

Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου εμφανίστηκαν ως headliners στο φεστιβάλ Live Earth κοντά στην πόλη του Johannesburg. Τον Αύγουστο του 2007 εμφανίστηκαν στον τελικό της εκπομπής ‘Αμερική έχεις ταλέντο’, ενώ το Μάρτιο του 2008 θα κυκλοφορήσουν το νέο τους άλμπουμ με τίτλο : ’24/7′.

Οι UB40 πρόκειται να ξεκινήσουν για άλλη μία περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία αμέσως μετά την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ, ενώ ετοιμάζουν ένα συλλεκτικό dub album, που θα ονομαστεί ‘Dub Sessions’ και θα διατίθεται μόνο στις συναυλίες τους ..

Tagged as

Continue reading

Previous post

U2


Thumbnail