Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Background

U2

Written by on

Είτε είστε από εκείνους που θεωρούν πως είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα στην ιστορία της Rock μουσικής, είτε όχι, είναι σίγουρο πως θα συμφωνήσετε για την καλλιτεχνική τους αξία.

Το συγκρότημα των U2 σχηματίστηκε το 1976 όταν ένα από τα μετέπειτα μέλη τοιχοκόλλησε μια αγγελία για μουσικούς στη διάρκεια των γυμνασιακών του χρονών.

Ύστερα από την αγγελία του δεκατετράχρονου Larry, δημιουργήθηκε το συγκρότημα με το όνομα “Feedback” και δυο από τα πέντε του μέλη ήταν ο Paul Hewson και ο Dave Evans. Αργότερα βέβαια το συγκρότημα μετονομάστηκε σε “Τhe Hype” ενώ ο Paul άλλαξε το όνομα του σε “Bono Vox” και ο Dave σε “The Edge”, ενώ πολύ σύντομα απέκτησε και manager.

Ύστερα από πρόβες 18 μηνών, και άλλη μια αλλαγή ονόματος λαμβάνουν μέρος σε talent show της Ιρλανδικής τηλεόρασης και αποσπούν το ποσό των 500 λιρών ως πρώτο βραβείο. Μετά από αυτό το συγκρότημα είχε εκτεθεί στη δημοσιότητα και οι “U2” είχαν γεννηθεί.

Το 1979 οι U2 κυκλοφορούν το πρώτο τους single με τίτλο : “U2:3” που ανεβαίνει αμέσως στα Bρετανικα charts και όταν κυκλοφορούν και δεύτερο single είναι πια καιρός για τους U2 να υπογράψουν το πρώτο διεθνές τους συμβόλαιο με την εταιρία : “Island Records”. H πρώτη κυκλοφορία κάτω από το όνομα της εταιρίας έρχεται το 1980 με το lp : “War” ενώ τον επόμενο χρόνο επανέρχονται στην επικαιρότητα λόγω του νέου lp με τίτλο: “October”. Ενώ το πρώτο τους album πούλησε αρκετά αντίτυπα η επιτυχία δε συνεχιστηκε και στο δεύτερο.

Οι U2 φαίνεται να έμαθαν το μάθημα τους, και ένα χρόνο μετά (δηλαδή το 1983) κάνουν την επίθεση τους με τρίτο album, το γνωστό μας : “War”. Είναι σαφώς πιο επιθετικό από τα προηγούμενα, ειδικότερα όταν ο Bono ερμηνεύει το τραγούδι : “Sunday, Bloody Sunday” που αναφέρεται στα προβλήματα της Νότιας Ιρλανδίας και για να αποφύγει να δηλώσει ξεκάθαρη θέση στις συναυλίες τυλίγεται με μια λευκή σημαία-σήμα της ειρήνης και προλογίζει το τραγούδι με τη φράση : “ This is Not a Rebel song ”… Η επιτυχία συνεχίζεται με περιοδεία και έκδοση mini-album που έχει τον τίτλο : “Under a Blood Red Sky” ,αλλά και δημιουργία video clip που το MTV λατρεύει να προβάλει μετά μανίας.

Τώρα πια οι U2 έχουν το πάνω χέρι στη δισκογραφική τους και για το επόμενο album τους, προτείνουν συνεργασία με τους Brian Eno και Daniel Lanois διότι ο Bono σκέφτεται να δώσει ένα τόνο πειραματισμού στην πορεία τους. Το “Unforgettable Fire” περιέχει το κλασσικό σχεδόν : “Pride (In The Name Of Love) γραμμένο για τον Martin Luther King, που αγαπήθηκε αμέσως.

Το διάσημο περιοδικό Rolling Stone κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τους U2 και υπότιτλο “The Band of the 80’ς”. Ακριβώς στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μουσικοί από όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους στη δημιουργία του : “Live Aid Concert” για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Αιθιοπία. Το show παρακολούθησαν ένα δις. θεατές σε όλο τον κόσμο, οι U2 έμειναν 12 λεπτά στη σκηνή ενώ ο Bono ως τέλειος frontman υπερπήδησε τους security και κατέβητε από τη σκηνή για να χορέψει με ένα θαυμαστή. Τον επόμενο χρόνο οι U2 συμμετείχαν στο φεστιβάλ “Conspiracy of Hope” που διοργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η πορεία του συγκροτήματος έφτασε στο αποκορύφωμα το 1987 με την κυκλοφορία του πέμπτου lp με τίτλο : “The Joshua Tree”. Tα τραγούδια : “With or Without You” και “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία αλλά φτάνουν και μέχρι το Νο1 του Αμερικανικού chart. Aκομα και το περιοδικό TIME τους αναφερει ως: “Rock’s Hottest Ticket”.

H περιοδεία για του “Joshua Tree” εξαντλεί τα εισιτήρια της από πριν στα μεγαλύτερα στάδια όλου του κόσμου. Συνέχεια έχει τώρα το : “Rattle and Hum”, ένα album & ντοκιμαντέρ, φόρος τιμής σε καλλιτέχνες που επηρέασαν τα μέλη των U2.

Εμφανίζονται εκεί μεγάλα είδωλα της ιστορίας της μουσικής, όπως : B.B. King και Bob Dylan, ενώ οι U2 διασκευάζουν τους θρυλικούς Beatles.

H ανταπόκριση του μουσικού τύπου όμως δεν είναι η αναμενόμενη και το αποτέλεσμα τελικά δεν επιτελεί το σκοπό του. Η πορεία των U2 συνεχίζει πάντα με επιτυχία και έμπνευση μέχρι τις μέρες μας, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν οτι τελικά πρόκειται για το σπουδαιότερο εν ζωή μουσικό συγκρότημα όλου του πλανήτη.

Tagged as

Continue reading

Next post

UB 40


Thumbnail
Previous post

Sting


Thumbnail