Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

05:00 09:00

Current show

Kiss Non Stop

05:00 09:00

Background

Sting

Written by on

Ας ξεκινήσουμε την αναφορά μας στον καλλιτέχνη με τις αμέτρητες επιτυχίες, ρίχνοντας μια κρυφή ματιά στα στοιχεία της ταυτότητας του. Όνομα : Gordon Sumner. Xρονολογία γέννησης: 2 Οκτωβρίου 1951. Τόπος γεννήσεως : η πόλη Wallsend της Νότιο-Ανατολικής Βρετανίας. To όνομα με το οποίο τον γνωρίζουμε προέκυψε όταν ένα φίλος για να τον πειράξει τον αποκάλεσε “Κεντρί” λόγω ενός μαύρο-κίτρινου πουλόβερ που φορούσε στη σκηνή. Ο Sting πειραματίστηκε στο ξεκίνημα της καριέρας του παίζοντας μπάσο σε πολλά μικρά συγκροτήματα της εποχής. Όταν όμως συνάντησε τον Copeland έγιναν αμέσως φίλοι και καθώς ο Sting μετακόμισε στο Λονδίνο μαζί με τον Henri Padovani στην κιθάρα άρχισαν να παίζουν στα clubs της πόλης υπό το όνομα “Τhe Police”. Λίγο αργότερα τη θέση του Padovani στο συγκρότημα πήρε ο Andy Summers, και έχοντας τον Miles, αδελφό του Copelonad ως manager άρχισαν να γράφουν τραγούδια, ανάμεσα στα οποία ήταν και το πασίγνωστο μας : “Roxanne”.

H Βρετανική μουσική βιομηχανία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την προσπάθεια των παιδιών από το Λονδίνο όμως, οπότε το συγκρότημα σκέφτηκε πως “ουδείς προφήτης στον τόπο του” όπως λέμε, και αναχώρησε για την Αμερική. Εκεί, τα πρώτα χρόνια έπαιζαν σε διάφορες πόλεις, από τη Νέα Υόρκη ως τη Βοστόνη και αργά αλλά σταθερά άρχισαν να αποκτούν θαυμαστές. Τότε ήταν που το “Roxanne” άρχισε να ανεβαίνει στα Βρετανικά charts και οι Police σκέφτηκαν πως πρέπει να ξαναγυρίσουν στη χώρα τους. Το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο τους lp με τίτλο : “Outlandos D’amour” μέσα από το οποίο ξεχώρισαν τρία τραγούδια, τα :“Roxanne”, “Can’t Stand Losing You” και “So Lonely”. Τον επόμενο χρόνο το συγκρότημα εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Reading και αμέσως μετά ακολούθησε το lp : “Reggatta de Blanc”. Το πρώτο single : με τίτλο “Message in A Bottle” έγινε Νο1 και το ίδιο συνέβη με το επόμενο με τίτλο : “Walking On The Moon”. Συνέχεια είχε το lp : “Zenyatta Mondatta”, τον Οκτώβριο του 1980 και τα singles : “Don’t Stand So Close To Me” και “De Do Do Do, De Da Da Da”. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το lp : “Ghost In The machine” μέσα από το οποίο ξεχώρισαν τα : “Every Little Thing She Does Is Magic” που έφτασε στο Νο1, και το “Invisible Sun” που έφτασε μέχρι το Νο2 των Βρετανικών charts.

Eπίσης, την ίδια εποχή ο πολυτάλαντος Sting δοκίμασε την τύχη του στον κινηματογράφο έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία: “Brimstone and Treacle” του Richard Loncraine, μικρότερους ρόλους στο: “Radio On” του Chris Petit, το: “Quadrophenia” του Franc Roddam και την παραγωγή του BBC: “Artemis ‘81”. Μεγαλύτερη ακόμα επιτυχία γνώρισε το συγκρότημα των Police το 1983, όταν κυκλοφόρησε το single : “Every Breath You Take” που ανέβηκε στην κορυφή των chats Μεγάλης Βρετανίας και Αμερικής αμέσως. Λίγους μήνες αργότερα το lp : “Synchronicity” μέσα στο οποίο υπήρχε και το παραπάνω single έκανε την εμφάνιση του για να διαγράψει μια εξίσου επιτυχημένη πορεία. Αξίζει να σημειώσουμε πως το τραγούδι : “Every Breath You Take” εξακολουθεί να είναι ένα από τα τραγούδια με τις περισσότερες αναμεταδόσεις στο ραδιόφωνο της Αμερικής ενώ μέχρι και σήμερα υπολογίζεται ότι έχει μεταδοθεί περισσότερο από 6 εκατ. φορές. Το album αυτό βραβεύτηκε με τρία Grammy ενώ άλλα τρία τραγούδια γνώρισαν επιτυχία, τα : “Wrapped Around Your Finger”, “King of Pain” και “Synchronicity”.

Ακολούθησε μια μεγάλη περιοδεία το τέλος της οποίας, τον Μάρτιο του 1984 βρήκε τα μέλη του συγκροτήματος τόσο κουρασμένα από την κοινή πορεία ώστε αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικά σχέδια ο καθένας. Ο Sting πήρε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή τη φορά για την ταινία : “The Bride” και συμπληρωματικούς ρόλους για τα : “Plenty” και “Julia and Julia”. Τον Ιούνιο του 1985 ο Sting κυκλοφορεί τελικά το πρώτο του “solo” album με τίτλο : “The Dream Of The Blue Turtles”. Το album αυτό περιέχει πολιτικές αναφορές αλλά και μεταξύ άλλων το τραγούδι : “If You Love Somebody Set Them Free”, που ο δημιουργός του χαρακτηρίζει ως το αντίδοτο του παλαιότερου “Εvery Breath You Take”.

H ιστορία του αγαπημένου μας καλλιτέχνη κάθε άλλο παρά έχει φτάσει στο τέλος της, και εδώ στον Kiss 92,9 θα την παρακολουθούμε στενά αφού αγαπάμε την καλύτερη μουσική από τα 80’s μέχρι σήμερα.

Tagged as

Continue reading

Next post

U2


Thumbnail
Previous post

Shakira


Thumbnail