Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Background

Shakira

Written by on

Είναι γλυκιά, όμορφη και ταλαντούχα. Για να δούμε όμως τι άλλο γνωρίζουμε για εκείνη; Αληθινό όνομα: Shakira Isabel Mebarak Ripolli. Γεννήθηκε στην Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο Barranquilla της Κολομβίας. Θέλετε και χρονολογία γέννησης; Στις 2 Φεβρουαρίου του 1977.

Έγραψε το πρώτο της τραγούδι στην ηλικία των 8 ετών και είναι ο συνθέτης όλων των τραγουδιών που έχουμε ακούσει να ερμηνεύει.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από μητέρα ιθαγενή της Κολομβίας και πατέρα Λιβανικής καταγωγής ανατράφηκε με μουσική κουλτούρα από όλους σχεδόν τους χώρους. Στα μουσικά της ερεθίσματα συμπεριλαμβάνει συγκροτήματα του rock’n’roll και άλλα όπως : Led Zeppelin, the Beatles, the Police, the Cure και Nirvana. Άρχισε μαθήματα κιθάρας ένα χρόνο μετά τη βράβευση της σε διαγωνισμό ταλέντου, δηλαδή στα 11, ενώ μια φήμη λέει πως αναγκάστηκαν να τη διωξουν από τη χορωδία του σχολείου επειδή ήταν παράφωνη.

Σε ηλικία 13 μετακομίζει στην μεγαλύτερη πόλη Bogota ελπίζοντας να δοκιμάσει την τύχη της στο modeling αλλά καταλήγει να έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Κολομβιανο τμήμα της πολυεθνικής δισκογραφικής Sony.

To 1991 το πρώτο της album κυκλοφορεί, έχει τον τίτλο: “Magic” και περιέχει υλικό από συνθέσεις των τελευταίων 6 χρόνων αλλά και νεότερο. Το album έκανε μια σχετική αίσθηση αλλά ούτε λόγος για διεθνή αναγνώριση. Ακολούθησε το : “Peligro” δυο χρόνια αργότερα, ενώ το 1994 η δημιουργός έκανε μια μικρή παράκαμψη στην καριέρα της συμμετέχοντας στην τηλεοπτική σαπουνόπερα της πατρίδας της “El Oasis”. Οι εμφανίσεις της εκεί είχαν διάρκεια 3 χρόνων συνολικά.

Τον επόμενο χρόνο όμως η Shakira επιστρέφει στη δισκογραφία με το album : “Pies Descaslzos” (που σημαίνει γυμνά πόδια) και μέσα από αυτό αρχίζει μια αργή αλλά σταθερή πορεία προς την επιτυχία. Το album αυτό αρχικά γνωρίζει επιτυχία στη Λατινική Αμερική, ενώ πουλάει αρκετά αντίτυπα στην Ισπανία και τελικά γίνεται πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σαν αποτέλεσμα, η Shakira περνάει τα επόμενα 2 χρόνια κάνοντας περιοδείες για την προώθηση του αλλά για να μην αφήσει τίποτα στην τύχη προσλαμβάνει τον Emilio Estefan (σύζυγο της Gloria Estefan) ως manager και παραγωγό της.

Το 1998 η κίνηση της απέδωσε, αφού το επόμενο album της (“Donde Estan los Ladrones” δηλ. “που είναι οι κλέφτες”) δημιουργεί μεγαλύτερη επιτυχία. Ειδικά όταν η Gloria Estefan προσφέρθηκε να μεταφράσει το κομμάτι με τίτλο : “Ojos Asi” η επιτυχία ήταν εξασφαλισμένη. H Shakira αποφάσισε τότε να βελτιώσει τα αγγλικά της ώστε να γράψει τραγούδια απευθείας στη διεθνή γλώσσα. Στο μεταξύ, μια εμφάνιση της το 2000 στο MTV Unplugged την έκανε ακόμα πιο δημοφιλή.

Το πρώτο Aγγλόφωνο album κυκλοφόρησε το 2001 και συνοδεύτηκε από ένα ιδιαιτέρα sexy video clip καθιερώνοντας την ως sexy idol χάρη στις χορευτικές της δυνατότητες και κινήσεις του γοφού. Η προσωπική της ζωή βέβαια έχει τη δική της σημασία καθώς την ίδια περίοδο κάνει τα μαλλιά της ξανθά και βγαίνει με τον Antonio, γιο του προέδρου της Αργεντινής. Το single “Whenever, Whenever” μέσα από το album “Laundry Service” του 2001 ανεβαίνει στο Top10, ειδικά με την υποστήριξη του video clip του.

Στη θέση ενός επόμενου album, η Shakira κυκλοφορεί μια remix συλλογή και ένα album ζωντανής ηχογράφησης ενώ το 2005 προχώρησε στην ηχογράφηση του “Fijacion Oral, Vol1” σε ισπανόφωνη έκδοση, και “Oral Fixation” που ήταν η αγγλόφωνη εκδοχή του. Οι πωλήσεις και των δυο πήγαν πολύ καλά, αλλά το 2006 όταν άρχισαν να μειώνονται, η εταιρία προχώρησε σε επανέκδοση του με ένα παραπάνω τραγούδι ως bonus track. Αυτό ήταν το : “Hips Don’t Lie” που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο της δημιουργικής αυτής καλλιτέχνιδας.

…και η ιστορία συνεχίζεται…

Tagged as

Continue reading

Next post

Sting


Thumbnail
Previous post

Scorpions


Thumbnail