Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Background

Scorpions

Written by on

Ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής αποτελούν οι Γερμανοί αυτοί rockers, με πωλήσεις άνω των 22 εκατ. αντιτύπων σε όλο τον κόσμο. Όλα ξεκίνησαν το 1969 από τον Rudolf Schenker και η αρχική σύνθεση περιλάμβανε ακόμα τους : Karl-Heinz Follmer στην κιθάρα, Lothar Heimberg στο μπάσο και Wolfgang Dziony στα ντραμς. Εντούτοις, δυο χρόνια αργότερα ο νεότερος αδελφός του Rudolf, Michael ενσωματώθηκε στο συγκρότημα – για να το εγκαταλείψει 2 χρόνια αργότερα για χάρη των U.F.O ενώ ο τραγουδιστής Rudolf αντικατασταθηκε από τον Klaus Meine. Πολύ σύντομα την κενή θέση του κιθαρίστα κατέλαβε ο Uli Jon Roth και υπό την καθοδήγηση του το συγκρότημα κυκλοφόρησε τέσσερα albums χωρίς ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία.

Το 1977 ο Roth εγκατέλειψε το συγκρότημα για να δημιουργήσει τους Electric Sun. Ένα χρόνο αργότερα το συγκρότημα των UFO αναγκάζεται να απομακρυνεί τον Michael Schenker λόγω του εθισμού του στο αλκοόλ, ο οποίος ξαναγυρίζει στην αρχική του θέση, δηλαδή τους Scorpions. Έτσι το 1979 οι Scoprions ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για να κυκλοφορήσουν το album Lovedrive και με αυτό περιοδεύουν για πρώτη φορά στην Αμερική. Το Lovedrive όμως δεν καταφέρνει να ανοίξει τις πόρτες των Αμερικανικών media διότι κρίνεται ως δίσκος με σεξιστικά μηνύματα και ακατάλληλους στίχους για ανήλικους. Επιπροσθέτως, η κατάσταση του Michael επιδεινώνεται σε σχέση με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά σε σημείο να χάνει τις ζωντανές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οπότε αναγκάζονται να προσλάβουν τον Matthias Jabs ως αναπληρωματικό μέλος.

Τα προβλήματα του Michael τον οδηγούν στο να εγκαταλείψει το συγκρότημα για δεύτερη φορά. Ο επόμενος χρόνος βρίσκει τους Scorpions με νέο album και παγκόσμια περιοδεία. Το “Animal Magnetism” γίνεται χρυσό στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενώ το συγκρότημα χρειάζεται όλη την καλή ενέργεια των μελών του για να εδραιώσει τη θέση του, ο τραγουδιστής Meine χάνει τη φωνή του και υποβάλλεται τελικά σε επέμβαση φωνητικών χορδών. Στο μεταξύ, οι φήμες οργίαζαν ότι ο Meine είχε απολυθεί από το συγκρότημα και τη θέση του πήρε ο Don Dokken.

To 1982 οι Scorpions διαψεύδουν πανηγυρικά τις φήμες με την κυκλοφορία του “Blackout” που περιέχει το cult hit “no one like you” και τον Meine στα φωνητικά. Το blackout πουλάει περισσότερο από 1 εκατ. αντίτυπα μονό στην Αμερική και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή για την καριέρα τους καθώς το 1984 ακολουθεί το lp : “Love at first sting” και μια σειρά εμφανίσεων που τους καθιερώνουν ως ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα συγκροτήματα της rock σκηνής. Ηχογραφούν την περιοδεία τους και κυκλοφορούν το World Wide Live και για 2 χρόνια μένουν εκτός studio. To 1988 βρίσκει τους Scorpions να κυκλοφορούν το δέκατο τους album με τίτλο “Savage Amusement” που περιλαμβάνει το hit : “Rhythm of love” και σημειώνει τεράστια επιτυχία ενώ το 1990 κυκλοφορούν το πιο εμπορικό album της καριέρας τους με τίτλο “Crazy World”, το οποίο περιέχει την πασίγνωστη μπαλάντα : “Wind of Change”. Λόγω της έκρηξης του alternative rock κατά τη διάρκεια των 90’s, το Crazy World έμελλε να είναι το τελευταίο album με πολύ μεγάλες πωλήσεις, τουλάχιστον για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρία χρόνια αργότερα οι Scorpions επανέρχονται στη δισκογραφία με το lp : “Face the Heat” που καταφέρνει να γίνει χρυσό και το 1995 κυκλοφορούν ένα ακόμα live album με τίτλο “Love Bites” ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφορούν το “Pure Instict” και ένα best of με τίτλο “Deadly sting : The Mercuty Years”.

Η δισκογραφία τους περιλαμβάνει ακόμα το “Eye // Eye”, ένα album με πειραματική διάθεση και pop-techno μελωδίες που κυκλοφόρησε το 1999, το “Moment of Glory” του 2000 σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου και αρκετές συλλογές με τα greatest hits και cult classics τους. Οι Scorpions ήταν ανέκαθεν και παραμένουν ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα των Ελλήνων ροκερς και μη, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις τους στην Αθήνα σχεδόν ανά χρόνο είναι πάντα εντυπωσιακές.

Tagged as

Continue reading

Next post

Shakira


Thumbnail
Previous post

Roxette


Thumbnail