Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Background

Red Hot Chilli Peppers

Written by on

Oι Red Hot Chili Peppers κατάφεραν να γράψουν τη δική τους ιστορία στο χώρο της rock λόγω αυτού του μεθυστικού μείγματος pop / rock / punk και funk μουσικής που αποτέλεσε τη μουσική τους ταυτότητα από τη δεκαετία του 80 μέχρι και τις μέρες μας. Για να δούμε τις ρίζες του συγκροτήματος πρέπει να γυρίσουμε στα μαθητικά χρόνια των Anthony Kiedis, Michael Balzary και Hillel Slovak στο γυμνάσιο “Fairfax”, στην California της Αμερικής. Ο Αnthony έγραφε ποίηση ενώ οι Michael και Hillel είχαν δείξει ήδη το ταλέντο τους στα μουσικά όργανα. Σύντομα οι τρεις φίλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος. Οι αρχικές επιρροές είχαν τη βάση τους τόσο στη σκηνή του L. A. punk (και συγκροτήματα όπως : the Germs, Black Flag, Fear, Minutemen), όσο και τη σκηνή του funk (με συγκροτηματα οπως : Parliament-Funkadelic, Sly & the Family Stone κ.α.). Μαζί με τον τέταρτο φίλο Jack Irons στα ντραμς άρχισαν εντατικές πρόβες που οδήγησαν στη δημιουργία του συγκροτήματος με το όνομα σιδηρόδρομο : “Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem” . Μετά την ίδρυση λοιπόν ακολούθησαν οι ζωντανές εμφανίσεις.

Στην αρχή της δεκαετίας του 80 το συγκρότημα εμφανιζόταν κυρίως σε strip bars οπού βέβαια έβγαιναν στη σκηνή σχεδόν γυμνοί. …Και λέμε σχεδόν γυμνοί, διότι φορούσαν ενα -μόνο- ρούχο, αυτό που αργότερα αποτέλεσε και το σήμα κατατεθέν τους και δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια κάλτσα που κάλυπτε ένα συγκεκριμένο ανατομικό σημείο (δε θα σας πούμε ποιο ακριβώς !). Γύρω στο 1983 λοιπόν, ο Balzary είχε αλλάξει βέβαια το όνομα του σε : “Flea” και το γκρουπ είχε αλλάξει πια το όνομα του σε : “Red Hot Chili Peppers”. Η σύνθεση που προαναφέραμε δεν είχε μεγάλη διάρκεια όμως, καθώς οι Slovak και Irons προτίμησαν να αποχωρήσουν για να αφιερωθούν σε ένα άλλο project, τους : “What Is This”. Mε τους Jack Sherman (κιθάρα) και Cliff Martinez (στα ντραμς), οι Peppers υπογράφουν στην εταιρία EMI και το 1984 κυκλοφορούν το πρώτο τους album με τίτλο το όνομα τους. Στο μεταξύ το project, των What Is This δεν άντεξε πολύ και έτσι το 1985 οι Slovak και Irons ξαναγύρισαν στο αρχικό συγκρότημα για την κυκλοφορία του “Freaky Styley” χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά και του : “The Uplift Mofo Party Plan” που ακολούθησε 2 χρόνια αργότερα. Το τελευταίο τράβηξε αρκετά το ενδιαφέρον του μουσικού κόσμου, και το ίδιο συνέβη με το επόμενο τους, ένα ep με τίτλο “Abbey Road” που κυκλοφόρησε το 1998. Καθώς λοιπόν τα πράγματα έδειχναν να κυλούν ομαλά για τους Red Hot Chili Peppers, ένα από τα μέλη τους, ο Slovak χάνει τη ζωή του από υπερβολική δόση ηρωίνης τον Ιούνιο του 1988. Ύστερα από αυτό ο Irons εγκαταλείπει οριστικά το γκρουπ ενώ στο νέο lineup προστίθεται για λίγο ο κιθαρίστας των “Parliament” Blackbyrd McKnight και ο ντραμερ των “Dead Kennedys” D.H. Peligro, αλλά η τελική σύνθεση περιλαμβάνει τους John Frusciante και Chad Smith στη θέση τους. Με αυτή την σύνθεση λοιπόν το 1989 οι Peppers κυκλοφορούν το album “Mother’s Milk” μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται η διασκευή “Higher Ground” του Stevie Wonder και γνωρίζει αμέσως επιτυχία χάρη στις πολλαπλές αναμεταδόσεις του video clip στο μουσικό κανάλι MTV. Ξεχωρίζει ακόμα το “Knock Me Down”, ένα τραγούδι που έχει γραφτεί για το θάνατο του Slovak και ως αποτέλεσμα το album γίνεται χρυσό στις αρχές του 1990.

Επόμενη κυκλοφορία ένα χρόνο αργότερα το πολύ αγαπημένο “Sugar Sex Magik” που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Warner Bros και σημείωσε πωλήσεις 7 εκατομμυρίων αντιτύπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του album ήταν βέβαια τα “Give It Away” και “Under the Bridge”. Το 1992 και καθώς το συγκρότημα βρίσκεται σε περιοδεία, ο Frusciante αναγκάζεται να εγκαταλείψει λόγω εθισμού στα ναρκωτικά. Το επόμενο καλοκαίρι ο Arik Marshall παίρνει τη θέση του Frusciante, και να οι Red Hot Chili Peppers σε θέση headliner στη σκηνή του Lollapalooza II Φεστιβάλ. Λίγο καιρό μετά η σύνθεση του γκρουπ θα αλλάξει για άλλη μία φορά, όμως η πορεία των Red Hot Chilli Peppers συνεχίζει προς την κορυφή, και βέβαια είναι αυτή η πορεία που τους έχει φέρει τόσο ψηλά στη λίστα με τα σημαντικότερα συγκροτήματα από το χώρο της ροκ μουσικής.


Continue reading

Next post

Rihanna


Thumbnail
Previous post

R.E.M


Thumbnail