Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Background

R.E.M

Written by on

Τον Απρίλιο του 1980, ένα συγκρότημα ξεπηδά από τη σκηνή του post punk των Ηνωμένων Πολιτειών για να κάνει τη διαφορά και να γράψει τη δική του απροσδόκητη ιστορία.

Το συγκρότημα λέγεται “Twisted Kites”, παίζει κυρίως garage/punk διασκευές και αποτελείται από τους Mike Mills, Bill Berry, Michael Stipe και Peter Buck. Ένα χρόνο αργότερα, το συγκρότημα μετονομάζεται σε R.E.M, κυκλοφορεί το πρώτο του single με τίτλο “Radio Free Europe”, και καθιερώνει νέες μουσικές φόρμες προσθέτοντας νέα δεδομένα στην Αμερικανική underground σκηνή.

Αν και δεν υπήρξε καμία προφανής καινοτομία στη μουσική τους, οι R.E.M. καθ’ολη τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 λειτούργησαν αδυσώπητα, κυκλοφορώντας albums κάθε χρόνο και περιοδεύοντας συνεχώς σε μικρά clubs, θέατρα και συναυλιακούς χώρους με αποτέλεσμα την αργή αλλά σταθερή καθιέρωση τους στο μουσικό στερέωμα.

Το 1982 κυκλοφορεί το ντεμπούτο E.P τους με τίτλο “Chronic Town” που αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τα media και τους οπαδούς τους και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας οι R.E.M έχουν ήδη το δικό τους φανατικό κοινό. Η επιτυχία δεν αργεί καθόλου να έρθει, όταν το 1987 ηχογραφούν το lp “Document” μέσα από το οποίο ξεχωρίζει ένα από τα καλύτερα τραγούδια της διαδρομής τους, το πλατινένιο single με τίτλο “The one I love”.

Καθώς τo τραγούδι εισέρχεται στο Top Ten της Αμερικής, οι R.E.M εισέρχονται στον κόσμο των μεγαλύτερων και δημοφιλέστερων συγκροτημάτων του πλανήτη. Την επιτυχία του album διαδέχεται παγκόσμια περιοδεία και η αρχή της επόμενης δεκαετίας βρίσκει τους R.E.M μέσα στο studio σε κορυφαίες στιγμές έμπνευσης.

Τα “out of time” (1991) και “Automatic for the people” (1992) απογειώνουν τη φήμη του συγκροτήματος και καθιερώνουν το συγκρότημα ως ένα από τα μεγαλύτερα της εναλλακτικής σκηνής στη συνείδηση και του πιο δύσπιστου μουσικοκριτικού, των απανταχού μουσικών και φυσικά του αγοραστικού κοινού. Το “out of time” υπήρξε το πιο εμπορικό album τους με πωλήσεις πάνω από 4 εκατομμύρια στην Αμερική ενώ το “Automatic for the people” σε ενορχήστρωση του μπασίστα των Led Zeppelin John Paul Jones, αν και σκοτεινότερο έγινε 4 φορές πλατινένιο και αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο.

Ποιος δεν αγάπησε τις μπαλάντες “Drive”, “Man on the Moon” και “Everybody Hurts”. Πρός το τέλος της δεκαετίας του ’90, ήταν προφανές πως οι R.E.M. ήταν ένα από τα θεμελιώδη συγκροτήματα της alternative rock και η επιρροή τους στις επόμενες γενεές μουσικών ήταν αισθητή.

Το μελαγχολικό και περίεργα γοητευτικό ύφος του frontman τους Michael Stipe, του οποίου η σκηνική συμπεριφορά ήταν πάντα ελαφρώς παράξενη αλλά απίστευτα γοητευτική δημιούργησε μια persona είδωλο για πολλά μεταγενέστερα μουσικά σχήματα. Tο Σεπτέμβριο του 1996 οι R.E.M ανήκουν στο δυναμικό της Warner Bros πια, ενώ οι φήμες τοποθετούν την αμοιβή τους για ανανέωση συμβολαίου στο ποσό ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακριβώς αντίστροφη με την αμοιβή του συγκροτήματος ήταν η εμπορική απήχηση του επερχομένου album τους όμως. Η αποτυχία του “New Adventures in Hi-Fi” ήταν σχεδόν ειρωνική, αφού το album πήγε πολύ καλά τόσο στα U.S και U.K charts, όσο και στις γνώμες των κριτικών. Το “Νew Adventures in Hi-Fi” έγινε 1 φορά πλατινένιο, δεν κατάφερε να γίνει 4 όμως ούτε να καταδείξει hit single. Εντούτοις, τα βασικά μέλη των R.E.M είχαν ήδη αρχίσει να καταπιάνονται με προσωπικά projects, καθώς ο M. Stipe είχε ιδρύσει την Single Cell Pictures κινηματογραφική εταιρεία, ενώ o Βuck έγραφε τραγούδια με τον Mark Eitzel και είχε ιδρύσει συγκρότημα free jazz με το όνομα Tuatara.

Τον Οκτώβριο του 1997 οι R.E.M σόκαραν ξανά τα media με την είδηση πως ο Berry αποχωρεί για να ζήσει ως απλός αγρότης στη φάρμα του. Ύστερα από αυτό, η θέση του Berry στο συγκρότημα καλύφθηκε από μια drum machine και το συγκρότημα πειραματίστηκε ως προς τον ήχο με κατάληξη το album “Up”. Επέστρεψαν όμως γρήγορα στον γνώριμο ήχο για τα “Reveal” και “Around the sun”. Το 2011, το συγκρότημα ανακοίνωσε το τέλος της κοινής πορείας των μελών του. Ο χρόνος μόνο θα δείξει αν όντως πρόκειται για ”το τέλος του κόσμου όπως το ξέρουμε”, ή απλά για μια στάση στη διαδρομή των αγαπημένων μας R.E.M.

Tagged as

Continue reading

Previous post

Queen


Thumbnail