Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Background

Queen

Written by on

Λίγα συγκροτήματα ενσωμάτωσαν την καθαρή υπερβολή της δεκαετίας του 70 με τον μελοδραματικό ήχο, τις βαλμένες σε στρώσεις κιθάρες και τα οπερετικά vocals, όπως το Βρετανικό κουαρτέτο των Queen. Για αρκετά χρόνια τα albums τους κυκλοφορούσαν με το αυτοκόλλητο “δεν χρησιμοποιήθηκαν synthesizers για αυτή την μουσική καταγραφή”, επισημαίνοντας την προτίμηση τους σε διαφορετικούς ήχους από αυτούς των συγκροτημάτων που μεσουρανούσαν την εποχή εκείνη, όπως οι Led Zeppelin για παράδειγμα. Σημαντικό παράγoντα σε όλη την πορεία και επιτυχία του συγκροτήματος έπαιξε σαφώς η μυστηριωδώς γοητευτική persona που καθοδηγούσε το σχήμα, δηλαδή ο Freddie Mercury. Ο Mercury ήταν μεταξύ άλλων ένας επιδεικτικός αμφίφυλος που κατόρθωσε βέβαια να κρατήσει τη σεξουαλικότητά του στο ντουλάπι μέχρι το θάνατό του από το AIDS το 1991. Εντούτοις, η σεξουαλικότητά του ήταν προφανής σε όλη τη μουσική των Queen, από το ίδιο το όνομά τους στα καλυμμένα λυρικά ποιήματά τους – ήταν αληθινά παράξενο το γεγονός ότι ομοφυλοφιλικοί ύμνοι όπως ” We Are the Champions ” μετατρεπόταν σε κατεξοχήν τραγούδι εορτασμού των αθλητικών νικών. Αυτό θα ήταν αδύνατο χωρίς την προσωπικότητα του Freddie, ενός από τους δυναμικότερους και χαρισματικότερους performers στην ιστορία του rock.

Μέσω των θρυλικών θεατρικών αποδόσεών του, οι Queen έγιναν μια από τις δημοφιλέστερες μπάντες στον κόσμο στα μέσα του 70 στην Αγγλία, παρέμειναν δεύτεροι μόνο μετά τους θρυλικούς Beatles σε δημοτικότητα στη δεκαετία του ’90. Παρά την τεράστια δημοτικότητά τους, οι Queen δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ σοβαρά από τους κριτικούς μουσικής, τόσο που μέχρι και την ταμπέλα του “φασίστα” τους κόλλησαν. Τα συστατικά της μουσικής τους ήταν μεταξύ του psychedelic rock, του hard rock και του heavy metal στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους το 1967 και τουλάχιστον μέχρι το 1973 όταν κυκλοφόρησε το album “Queen”. To lp απέτυχε να λάβει αναγνώριση, αλλά το “Queen 2” έγινε μια απροσδόκητη βρετανική σημαντική ανακάλυψη νωρίς το 1974 καθώς συνέπεσε με την εμφάνισή τους στο κορυφαίο show “Top of the Pops”. Το τραγούδι που ερμήνευσαν εκεί “Seven Seas of Rhye” έγινε αμέσως Top Ten επιτυχία και άνοιξε το δρόμο για την πρώτη περιοδεία του συγκροτήματος. Το τρίτο album των Queen με τίτλο “Sheer Heart Attack” κυκλοφόρησε πριν από το τέλος του 1974 και έφτασε στο Νο2 των U.K. charts, ενώ το 1975 με το lp “A Night at the Opera” θα μείνουν στην ιστορία για την πιο ακριβή παραγωγή rock δίσκου μέχρι τότε. Το τελευταίο έγινε πλατινένιο και μάλιστα περιέχει το τραγούδι-υπογραφή για το συγκρότημα, που δεν είναι άλλο από το : “Bohemian Rhapsody”. Για το τραγούδι αυτό μόνο, χρειάστηκαν 3 εβδομάδες στο studio και ένα video clip που θα μείνει στην ιστορία ως κλασσικό. Ύστερα από αυτό, οι Queen καθιερώθηκαν ως σούπερ σταρς, και εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τη φήμη τους.

Το καλοκαίρι του 1976, έδωσαν ένα free concert στο Hyde park του Λονδίνου που έσπασε τα ρεκόρ συμμετοχής, και μερικούς μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν το hit : “Somebody to Love”. Σειρά είχε το lp : “A Day at the Races” που ήταν ελαφρώς κατώτερο του “A Night at the Opera” αλλά έφτασε εξίσου μέχρι το Νο1 στην Μεγάλη Βρετανία. Ένα χρόνο αργότερα το διπλό single “We Are the Champions” και “We Will Rock You” είδε το φώς της δημοσιότητας και φυσικά έγινε Top Ten hit. Οι Queen ήταν στο ύψος της δημοτικότητάς τους καθώς έμπαιναν στη δεκαετία του ’80 και παρουσιάζοντας το : “The Game”, το πιο διαφορετικό album τους μέχρι σήμερα. Με τα : “Crazy Little Thing Called Love” και “Another One Bites the Dust” έγινε ο πρώτος Νο1 δίσκος του συγκροτήματος στην Αμερική. Με τη βοήθεια του David Bowie, oι Queen ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν επιτυχώς το new wave ρεύμα με το hit : “Under Pressure” που έγινε το πρώτο τους Βρετανικό Νο1 μετά το “Bohemian Rhapsody”. Επόμενος σταθμός το 1984 και το album : “The Works” που δεν κατάφερε να σημειώσει μεγάλη επιτυχία, με εξαίρεση το hit “Radio Ga Ga”. Όπως και να έχει, οι Queen καθώς και ο χαρισματικός frontman τους, έχουν για πάντα γράψει το όνομα τους με χρυσά γράμματα στη λίστα των σημαντικότερων μουσικών όλου του κόσμου.

Tagged as

Continue reading

Next post

R.E.M


Thumbnail
Previous post

Pink


Thumbnail