Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Background

Bon Jovi

Written by on

Από τα συγκροτήματα του pop-metal με τους πιο φανατικούς οπαδούς και όχι άδικα αφού συνδυάζουν εμπορική μεν, αξιόλογη δε μουσική και εντυπωσιακή σκηνική παρουσία. Η αρχή της σταδιοδρομίας τους τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 80, και το New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ο Jon Bongiovi (αυτό είναι το αληθινό όνομα του frontman) έπαιζε τα αγαπημένα του rock’n’roll κομμάτια στο σχολείο προς ευχαρίστηση των συμμαθητών του. Ο ξάδερφος του Jon, Tony εργάζονταν στο περιβόητο για την εποχή studio ηχογράφησης “The Power Station” και λίγο αργότερα ο Jon προσελήφθη ως επιστάτης. Ο Jon δεν έχασε την ευκαιρία και πολύ σύντομα βρέθηκε να ηχογραφεί demos για το δικό του σχήμα με γνωστούς μουσικούς της εποχής. Μία από αυτές τις πειραματικές ηχογραφήσεις, το τραγούδι : “Runaway” έκανε σχετική επιτυχία στο τοπικό ραδιόφωνο. Ήταν το 1993, και ήταν μια καλή στιγμή για τον Bongiovi να αλλάξει το όνομα του σε “Bon Jovi” , να συγκεντρώσει τους υπόλοιπους μουσικούς και να σχηματίσουν το συγκρότημα των Bon Jovi. Πρίν περάσει πολύς καιρός το συγκρότημα (η κατά άλλους μόνο ο Jon) είχε υπογράψει συμβόλαιο στή δισκογραφική εταιρεία Polygram / Mercury.

Το συγκρότημα αποτελούσαν οι Richie Sambora, David Bryan (αληθινό επίθετο Rashbaum), Alec John Such και Tico Torres. To πρώτο album κυκλοφορεί το 1984 και το “Runaway” ανεβαίνει στο Top40. Την επιτυχία ακολουθεί μήνυση από τον ξάδερφο του Jon, που ισχυρίζεται πως τα τραγούδια του ανήκουν, αλλά η υπόθεση λύνεται εκτός δικαστηρίου. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί το lp με τίτλο : “7800 fahrenheit” και γίνεται χρυσό. Επόμενη δισκογραφική κίνηση : “Slippery When Wet”, album που κυκλοφόρησε το 1986 ύστερα από “έρευνα αγοράς” αφού το συγκρότημα έπαιξε 30 τραγούδια σε κοινό με σκοπό να επιλεγούν τα καλυτέρα. Το lp αυτό κυκλοφόρησε με φωτογραφίες του φωτογενούς Jon και video clip που μαζί με τη μουσική δημιουργούσαν μια sexy εικόνα προς κατανάλωση. Οι πωλήσεις του έφτασαν τα 9 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική και καθιέρωσαν τους Bon Jovi ως superstars. Δυο χρόνια αργότερα το συγκρότημα επανέλαβε τη συνταγή για την ηχογράφηση του album : “New Jersey” που γνώρισε λίγο μικρότερη επιτυχία από το προηγούμενο αφού σημείωσε πωλήσεις 5 εκατομμυρίων αντιτύπων. Το 1989 οι Bon Jovi συμμετέχουν στο album της Cher : “Heart of Stone”, παράλληλα ο κιθαρίστας τους Richie αναφέρεται να έχει σχέση μαζί της. Ένα χρόνο αργότερα ο Jon συνθέτει το μουσικό θέμα της ταινίας “Young Guns 2” που κυκλοφορεί με τίτλο : “Blaze of Glory”.

Το πέμπτο κατά σειρά album τους, κάνει την εμφάνιση του στα δισκοπωλεία το 1992 και τίτλος του : “Keep the Faith”, η επιτυχία που το διαδέχεται είναι αρκετά μεγάλη αλλά η αλήθεια είναι πως η εποχή έχει αλλάξει και το ίδιο τα μουσικά γούστα του κοινού. 1994 και οι φίλοι μας κυκλοφορούν μια συλλογή με τις επιτυχίες τους “Cross Road”, και ένα χρόνο μετά το album : “These Days” που η επιτυχία του είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη από αυτή που σημειώνει στην Αμερική. Το 1996 ο Jon εμφανίζεται στο φιλμ : “Moonlight and Valentino”, και τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί το πρώτο του solo album. Τρία χρόνια αργότερα οι Bon Jovi επιστρέφουν στο studio για την παραγωγή του album : “Crash” που έγινε διπλά πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και πούλησε 8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το 2002 ακολουθεί το album : “Bounce” και περιοδεία με τους Goo Goo Dolls. To 2004 ξαναηχογραφούν μερικά από τα καλύτερα τους τραγούδια γιά την κυκλοφορία του “This Left Feels Right” που συνοδεύεται με DVD. Ένα ακόμα φιλόδοξο σχέδιο ακολουθεί τον επόμενο χρόνο και είναι η κυκλοφορία ενός τετραπλού cd box με ένα DVD και σπάνιο υλικό του συγκροτήματος που έχει τον εξής τίτλο : “100,000,000 Bon Jovi Fans Can’t Be Wrong”. Μερικούς μήνες αργότερα κυκλοφορεί το : “Have a Nice Day” και λίγα χρόνια αργότερα τα ”Lost Highway” και ”The Circle” του 2009. Εκεί είναι που σταματούν οι γνώσεις μας για την ιστορία των μοναδικών Bon Jovi. Δεν νομίζω να πιστέψατε πως αυτό είναι το τέλος βέβαια… Εν αναμονή λοιπόν…

Tagged as

Continue reading

Next post

Bryan Adams


Thumbnail
Previous post

Anastacia


Thumbnail