Current track

Title

Artist

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Current show

Kiss Non Stop

12:00 24:00

Background

3 λόγοι για τους οποίους η μουσική θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το ταξίδι ευεξίας σας

Written by on

Ποιό είναι  ένα πράγμα που δεν θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς αυτό; Για μένα, είναι μουσική. Νομίζω ότι είναι ένα από αυτά τα μικρά πράγματα που συχνά ξεχνάς όταν σκέφτεσαι τον καθημερινό σου τρόπο ζωής. Συνήθως βάζω τη μουσική στο παρασκήνιο ενώ δουλεύω ή την ακούω στο γυμναστήριο ή όταν περπατάω.

Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία ειδών, από ποπ έως ροκ έως indie, και θεωρώ τόσο εύκολο να επιλέξω ένα από αυτά που ταιριάζουν στη διάθεση που έχω και να με κάνουν να περάσω τη μέρα. Ανάλογα με τα τραγούδια που ακούω, η μουσική μπορεί να έχει διάφορες λειτουργίες και η ευελιξία της είναι αυτή που την κάνει τόσο διασκεδαστική και σχετική για διάφορες καταστάσεις.

Δεδομένου ότι η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους για διάφορους λόγους, σκέφτηκα να ομαδοποιήσω ορισμένες από τις λειτουργίες της σε τρεις περίεργες πτυχές της που σχετίζονται με το κίνημα ευεξίας. Το πρώτο αφορά την ψυχική μας υγεία, το δεύτερο στη σωματική μας υγεία και το τρίτο στη διατροφή μας. Θα παρατηρήσετε ότι είναι επίσης τρεις σημαντικές πτυχές της συνολικής ευεξίας μας που συνδέονται στενά με το 360Wellness Tracker και την ολιστική του προσέγγιση

 

1)Μουσική και η διάθεσή σας

Νομίζω ότι πολλές φορές οι φίλοι μου και εγώ ακούμε μουσική είναι να «ταιριάξουμε» τη διάθεσή μας, είτε μαγειρεύουμε είτε καθαρίζουμε ή θέλουμε απλά να ακούσουμε ένα νέο άλμπουμ από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες, που ξέρουν πώς να φτιάξουν ξεχνάμε τον κόσμο γύρω μας ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά.

Ωστόσο, η μουσική δεν χρησιμοποιείται μόνο για να ανυψώσει τη διάθεσή σας, αλλά μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν επίσης για να αντανακλούν τη διάθεση στην οποία βρίσκονται. Έτσι, για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal Of Consumer Research έδειξε ότι τα άτομα θα προτιμούσαν να επιλέξουν τύπους μουσική που θα ήταν σύμφωνη με τη διάθεσή τους αντί να την αντιπαραβάλλει. Είπαν ότι μερικοί άνθρωποι που μπορεί να περάσουν από διάφορες δυσάρεστες προσωπικές εμπειρίες, όπως διάλυση, προτιμούν να επιλέγουν θλιβερά τραγούδια, καθώς αυτά αντικατοπτρίζουν τη διάθεσή τους και μπορούν να είναι ένας τρόπος για να αντικαταστήσουν την ανταλλαγή αυτών των συναισθημάτων με ένα άτομο. Είναι σχεδόν σαν να βρίσκουν τη μουσική ως έναν άνετο τρόπο για να αντιμετωπίσουν δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μοιραστούν με κάποιο άλλο άτομο.

Επιπλέον, η μουσική βοηθά επίσης στο άλλο άκρο να ανεβάσει τη διάθεση των ανθρώπων και να τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Για παράδειγμα, ένα έγγραφο του 2012 από το The Journal of Positive Psychology διεξήγαγε δύο μελέτες για να δει εάν αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να επαληθευτεί. Στην πρώτη μελέτη, τα άτομα κλήθηκαν να κάνουν τους εαυτούς τους πιο ευτυχισμένοι ακούγοντας 12 λεπτά αισιόδοξης μουσικής. Αυτά ανέφεραν ότι είναι πιο ευτυχισμένα από τα άλλα άτομα που απλώς κλήθηκαν να ακούσουν μουσική. Η δεύτερη μελέτη έκανε το ίδιο αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μερικές εβδομάδες). Εξακολουθεί να καταγράφεται ότι όσοι σκόπιμα προσπαθούσαν να αλλάξουν τη διάθεσή τους ενώ ακούνε μουσική ήταν πιο επιτυχημένοι από αυτούς που δεν προσπάθησαν να κάνουν τους εαυτούς τους πιο ευτυχισμένοι.

Ως αποτέλεσμα, η μουσική μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται όχι μόνο για να ανυψώσει τη διάθεσή σας και να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, αλλά μπορεί επίσης να «ταιριάξει» τα συναισθήματά σας και να σας βοηθήσει να τα ξεπεράσετε χάρη στο ρόλο της ενσυναίσθησης και κατανόησης της παρουσίας.

 

2)Η μουσική σάς βοηθά να ασκηθείτε

Δεν ξέρω αν αισθανθήκατε ποτέ το ίδιο, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να βρείτε το κίνητρο για να ασκηθείτε. Ωστόσο, αυτό αλλάζει σε δευτερόλεπτα όταν ακούω ένα αισιόδοξο τραγούδι που με κάνει να θέλω να κινηθώ. Δεν είναι περίεργο γιατί υπάρχει πάντα αυτό το είδος μουσικής στο γυμναστήριο.

Αυτό αποδείχθηκε επίσης από διάφορες μελέτες. Για παράδειγμα, ένα έγγραφο αξιολόγησης που δημοσιεύθηκε το 2020 από καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Southern Queensland στην Αυστραλία και το Brunel University London διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ των δύο. Ανέλυσαν πάνω από 100 μελέτες που δημοσιεύθηκαν πάνω από 100 χρόνια, όπου τις διάβασαν στενά για να αποδείξουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της ακρόασης μουσικής και της άσκησης καλύτερα.

Η κριτική τους επιβεβαίωσε ότι η μουσική βοηθά στη σύνδεση της άσκησης με μια θετική διάθεση και ως εκ τούτου μπορεί να κάνει τη σωματική κίνηση πιο ευχάριστη και ευκολότερη από ό, τι χωρίς αυτήν. Επιπλέον, επιβεβαίωσε επίσης ότι η μουσική έχει «εργογενικό αποτέλεσμα» που σας βοηθά να ασκηθείτε στο ρυθμό του τραγουδιού που παίζεται συγχρονίζοντας τη μετακίνησή σας με τον ρυθμό.

 

3)Η μουσική σάς βοηθά να επιλέξετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Όταν έψαχνα τα οφέλη της μουσικής και τις σχετικές μελέτες, συνάντησα επίσης αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα που δεν έχω ακούσει ποτέ πριν. Προφανώς, η μουσική μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να είστε πιο υγιείς όταν πρόκειται για φαγητό.

Για παράδειγμα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ διαπίστωσε ότι εάν τρώτε σε ένα περιβάλλον με απαλό φως και πιο αργή μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες. Η μελέτη συνέκρινε πώς οι άνθρωποι τρώνε σε περιοχές γρήγορου φαγητού και σε εστιατόρια με αμυδρό φωτισμό και πιο απαλή μουσική. Η τελευταία ομάδα έτρωγε 175 λιγότερες θερμίδες από την προηγούμενη. Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στα τρόφιμα και να είναι πιο ικανοποιημένοι και ως εκ τούτου αποθαρρύνει την υπερβολική κατανάλωση, η οποία παραδοσιακά συνδέεται με αλυσίδες γρήγορου φαγητού.

 

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Psychology of Music, διαπίστωσε επίσης ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο που ξοδεύουμε τρώγοντας ένα γεύμα. Η μελέτη πάνω από 100 άτομα από δύο φύλα, γυναίκες και άνδρες, που ήταν νεαροί ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών. Το πείραμα διαπίστωσε ότι όσοι άκουσαν αγγλική μουσική πέρασαν περισσότερο χρόνο για να τρώνε το γεύμα τους σε σύγκριση με εκείνους που άκουγαν γερμανικά τραγούδια.

Ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα διαπίστωσε επίσης ότι η ένταση της μουσικής επηρέασε τις επιλογές φαγητού. Ο Δρ Biswas διεξήγαγε μια μελέτη με ανθρώπους που τρώνε σε ένα καφέ στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και συνέκρινε πώς δύο ομάδες ατόμων έτρωγαν με χαμηλό και μεγάλο όγκο μουσικής. Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι σε ένα περιβάλλον με πιο δυνατή μουσική έτρωγαν περισσότερα ανθυγιεινά αντικείμενα από αυτά σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον.